Site Wie is Wie » Wie is Joep Dohmen?


Wie is Joep Dohmen?

Joep Dohmen (Heerlen, 22 april 1960) is verslaggever bij NRC Handelsblad. Hij houdt zich vooral bezig met onderzoeksjournalistiek. Dat vak leerde hij toen hij werkte bij Dagblad De Limburger (1984-1999).Vanaf 1992 onderzocht Dohmen met collega Henk Langenberg vier jaar de verstrengeling van politiek en bedrijfsleven in Limburg. Dat leidde tot een reeks onthullingen in De Limburger over corruptie- en bouwschandalen, en tot processen tegen politici, ambtenaren en bedrijven.

Dohmen schreef over deze speurtocht het boek De Vriendenrepubliek (SUN 1996). Voor de krantenpublicaties kreeg hij samen met Henk Langenberg in 1993 de Prijs voor de Dagbladjournalistiek.

In 1999 publiceerde Dohmen het boek Europese Idealisten (SUN), het resultaat van een verblijf van een jaar in het Europees Parlement. Tussendoor waren er voor De Limburger projecten op onder meer milieu- en voedingsgebied. Een daarvan was een reeks publicaties over de slechte overheidscontrole op de vleeshandel, in samenwerking met Bart Nijpels (KRO/Netwerk).

Sinds eind 1999 is Dohmen werkzaam bij NRC Handelsblad, eerst als redacteur Binnenland, tegenwoordig als algemeen verslaggever. In die periode publiceerde hij onder meer onderzoeken over integriteit en openbaar bestuur, de rooms-katholieke kerk, de overheid en het bedrijfsleven, het betaalde voetbal, het milieu, legionella en de voedingsindustrie.

Dohmen publiceerde samen met Jos Verlaan medio 2003 bij Prometheus het boek 'Kreukbaar Nederland', over de bouwwereld en het openbaar bestuur in Nederland. In oktober 2004 volgde het boek 'De Bouwbeerput', een bewerkte en geactualiseerde uitgave van Kreukbaar Nederland.

Deze internetsite is een persoonlijk initiatief. Vriendenrepubliek.nl staat los van zijn werk voor NRC Handelsblad.

 

Deze website is mede mogelijk gemaakt door Content People