Site Verwijzingen » Verkiezingen Provinciale Staten (2007)


Verkiezingen Provinciale Staten (2007)

Op woensdag 7 maart 2007 ging Limburg naar de stembus voor de verkiezingen voor Provinciale Staten. Op de kandidatenlijsten stonden ook kopstukken uit De Vriendenrepubliek, en hun familieleden.', 'Het CDA plaatste Wiel Heinrichs op een verkiesbare elfde plaats voor de kiesdistricten in het zuiden van de provincie. Hij kwam als wethouder in Landgraaf in een corruptieaffaire opspraak (zie de passages in de Vriendenrepubliek). Heinrichs en een collega-wethouder maakten op kosten van aannemers en wegenbouwers een vakantiereis naar Ierland.

De ondernemers hadden voorafgaand aan de reis een miljoenenopdracht gekregen van het college van burgemeester en wethouders van Landgraaf. De collega-wethouder werd veroordeeld. De zaak van Heinrichs bleef vier jaar bij justitie op de plank liggen.Vanwege die lange wachttijd werd Heinrichs ontslagen van rechtsvervolging.

De corruptieaffaire leidde in 1992 tot het vertrek van Heinrichs als wethouder. Een paar jaar later was hij terug als gemeentebestuurder. En binnenkort dus ook in de provinciale politiek.

In Midden-Limburg konden kiezers stemmen op 'enveloppen Sjra Dirks' zoals deze CDA'er in Echt en omstreken wordt genoemd. Dirks stond op plek 16 op de CDA-lijst in Midden-Limburg. Hij stapte in 2005 als wethouder van Susteren-Echt op na publicatie van een onderzoeksrapport van het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING). Het verhaal wil dat de wethouder zich omkoopbaar had getoond door in ruil voor geld wel een bouwvergunning te willen 'regelen'.

Op de CDA-lijst in het zuiden pronkte Hub Savelsbergh als lijstduwer. Hij had sinds 1971 een machtspositie als CDA-bestuurder in Heerlen. Savelsbergh was betrokken bij een corruptieaffaire van een hoge ABP-ambtenaar en beschermde als wethouder het schildersbedrijf van een partijgenoot.

Op de CDA-lijst stond op plaats vijf Joep van der Linden uit Eys. Hij is de zoon van de broer van René van der Linden. René is nu voorzitter van de Raad van Europa en nog steeds een van de kopstukken van het CDA-Limburg. Hij was betrokken bij een affaire rond de financiering van het CDA-Limburg en reisde op kosten van een Maastrichts bedrijf samen met andere prominenten naar Israël.

Van der Linden is niet het enige familielid van de kopstukken uit de Vriendenrepubliek dat in hun voetsporen treedt. Mede dankzij steun vanuit het CDA-Limburg zijn al enige jaren kinderen van de kopstukken actief in de landelijke politiek.

Voorzitter van de Eerste Kamer is Yvonne Timmerman-Buck, dochter van oud-CDA-gedeputeerde Werner Buck. Hij was een van de machtigste CDA'ers in de jaren zeventig en tachtig in Limburg. Buck was betrokken bij het werven van opdrachten voor wegenbouwer Sjaak Baars. Die raakte in opspraak door het betalen van smeergeld aan politici en ambtenaren in Limburg.

Minister van Buitenlandse Zaken is Maxime Verhagen, zoon van oud-CDA-gedeputeerde Pierre Verhagen. Camiel Eurlings, minister van verkeer en waterstaat, is een zoon van CDA-gedeputeerde Martin Eurlings.

Terug naar de Provinciale Statenverkiezingen. Wie vastgekleefd lijkt aan het pluche van het gouvernement is Odile Wolfs. In 1978 werd ze namens de PvdA lid van Provinciale Staten. Dat betekent dat ze binnenkort haar dertigjarig jubileum als provinciebestuurder kan vieren. Ze was alweer lijsttrekker voor de PvdA in Limburg. Sinds 1999 is ze gedeputeerde voor de 'zachte' sector in de provincie.

Wolfs baarde ten tijde van het verschijnen van het boek De Vriendenrepubliek opzien. Voor de microfoon van Omroep Limburg (nu L1) gaf ze haar mening over de twee journalisten van De Limburger (Joep Dohmen en Henk Langenberg) die de corruptieschandalen blootlegden: ,,Streekpenningen aannemen is vreselijk, maar wat zijn doen is nog erger."

In Dagblad De Limburger van 3 maart 2007 reageerde CDA-Limburg voorzitter Theo Bovens op bovenstaand bericht. Hij noemde de kwestie ,,overtrokken". Bovens in de krant: ,,De twee heren (Heinrichs en Savelsbergh, jd) zijn volksvertegenwoordigers pur sang. Er is geen haar op mijn hoofd die eraan denkt ze niet kandidaat te stellen." Klik hier voor het artikel in de krant. 

Deze website is mede mogelijk gemaakt door Content People