Site Recente Affaires » Corrupte ambtenaar valt uit vriendencircuit. (2005-2006)


Corrupte ambtenaar valt uit vriendencircuit. (2005-2006)

In april 2006 veroordeelde de rechtbank in Roermond ex-directeur Henny van H. van de Regionale Economische Ontwikkelingsmaatschappij Midden-Limburg (REO) wegens corruptie. De man kreeg drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en een werkstraf van 150 uur.In april 2006 veroordeelde de rechtbank in Roermond ex-directeur Henny van H. van de Regionale Economische Ontwikkelingsmaatschappij Midden-Limburg (REO) veroordeeld wegens corruptie. De man kreeg drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en een werkstraf van 150 uur.

Als directeur van REO, een overheidsvennootschap van gemeenten in Midden-Limburg, had hij giften aangenomen. Dat deed hij volgens de rechtbank wetende dat die werden gedaan om te zorgen dat hij de gevers zou begunstigen bij het geven van opdrachten.

Het onderzoek tegen de directeur spitste zich toe op een onderhandse aanbesteding door REO aan een bouwbedrijf van de Jongen Groep (een regelmatig opduikende naam in de Vriendenrepubliek) en op een voorafgaande privé-grondtransactie van de REO-directeur met het bouwbedrijf. De zaak was aan het rollen gebracht door een medewerkster van REO. Zij had belastend materiaal over de handelwijze van de directeur naar buiten gebracht. Dat was reden geweest voor de directeur, gesteund door het bestuur, om de klokkenluider te ontslaan. De medewerkster had het er niet bij laten zitten en was naar de ambtenarenrechter gestapt. Die besliste in maart 2003 dat de ambtenaar ten onrechte ontslagen was. De publiciteit over het ontslag van de medewerkster was voor Justitie de aanleiding om een onderzoek te beginnen tegen de directeur.

De rechtbank ,,acht deze corruptie zeer ernstig, omdat hierdoor de integriteit van de overheid in het geding is. Dit gedrag kan het vertrouwen dat de burger in de overheid stelt schaden en ook de loyaliteit van de burger ten aanzien van gezag en regelgeving ondermijnen.“

Vier verdachten, die omkoping van de REO-directeur ten laste was gelegd, gingen vrijuit. De rechtbank achtte niet bewezen dat de vier, onder wie een notaris uit Roermond, wisten dat de directeur de status van ‘ambtenaar’ had. Ook twee andere verdachten gingen vrijuit.

Opvallend is dat de directeur eerdere affaires overleefde. In die kwesties hield hij de steun van zijn Midden-Limburgse politieke vriendencircuit. Dat circuit beschermde hem onder meer toen hij in opspraak raakte als ambtenaar van de gemeente Roermond. In 1996 was hij samen met toenmalige burgemeester Noor van den Heuvel-Planje (VVD) van Kessel (4000 inw.) betrokken bij een fraudezaak. Ambtenaar en burgemeester voorkwamen strafvervolging door een schikkingsbedrag te betalen.

Noor van den Heuvel-Planje werd daarna probleemloos benoemd tot burgemeester van het Brabantse Heeze-Leende. Van H. kreeg een baan als directeur bij de regionale ontwikkelingsmaatschappij REO. Daar ging hij – zoals hierboven bleek - weer over de schreef. Toen kon, of wilde, zijn vriendenclub hem niet meer helpen.

 

Deze website is mede mogelijk gemaakt door Content People